Беларус ще използва около 330 милиона долара от новия си заем от Русия, за да покрие дълг към руския газов гигант Газпром, съобщи руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС.

Задължението на Беларус към Газпром е малко под 330 милиона долара, уточни той в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" на телевизия "Россия-1".

Русия ще отпусне на Беларус първия транш от 1 милиард долара от заема тази година, а останалите 500 милиарда догодина, отбелязва Ройтерс.

Средствата ще помогнат на Беларус и нейните държавни компании да обслужавт дълговете си и ще подкрепят финансовата стабилност на страната, каза по-рано тази седмица Силуанов.

Заемът в размер на 1,5 милиарда долара бе договорен по време на срещата на президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин в Сочи преди пет дни.

Заемът по същество не представлява нови пари, а рефинансиране на сегашния дълг на Беларус към Русия, част от който трябва да се изплати идната година, коментира главният икономист на Ренесанс кепитъл (Renaissance Capital) в Москва София Донец.

Почти половината от общия външен дълг на Беларус е към Русия, допълва тя. Минск трябва да плати външен дълг от около 2,6 милиарда долара идната година, поделени между Русия и Китай.