Анализите показват, че есента ще ни бъде най-тежко, на много места реалната безработица ще се усети най-много тогава, каза президентът Румен Радев във връзка с очакванията и прогнозите за икономическите последствия от COVID - кризата. Коментара държавният глава направи в отговор на журналистически въпрос в Кресна, където бе на посещение, предаде БТА.

На въпрос има ли конкретни предложения най-вече към местните власти и бизнеса, Румен Радев отговори, че тези предложения са отпреди кризата с COVID-19.

"Кризата доказа още веднъж колко е вярна и необходима тезата за финансова децентрализация на общините в България", посочи Радев. "Тя показа едно и това е големият проблем - има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се", каза още държавният глава. Според Радев, финансовата децентрализация ще даде възможност на местното ръководство да определя приоритетите и да реализира политики, които да работят в полза на хората.

Президентът посочи, че не е късно да се преодолее кризата, но трябва да се разгърне капацитетът на държавата и да се достигне до всички най-засегнати хора, както и до малките и средни предприятия.

Равнището на регистрирана безработица в страната през месец май по данни на Агенцията по заетостта е 9.0%*. Сравнението на месечна база показва увеличение от 0.1 процентни пункта, а на годишна база увеличението е с 3.7 процентни пункта.

Преди няколко дни пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика прогнозира, че в края на годината безработицата ще е 6,5%. Това е ръст с около 2,5% в сравнение с миналата година. Правим всичко възможно да намалим този процент и това е причината да предлагаме мерки в най-засегнатите сектори - "Транспорт" и "Туризъм", каза министърът. В тези два отрасъла мярката за запазване на заетост 60/40 се променя на 80/20.

*Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.