Президентът на САЩ Джо Байдън поде от свое име така скъпата на неговия предшественик Доналд Трпъмп кампания в подкрепа на "Произведено в Америка". Днес той ще подпише указ, който определя предимство за американските компании и американската продукция в договорите с федералната държава, предаде Франс прес.

Според високопоставени представители на Белия дом указът има за цел да се даде нов тласък на националното производство и да се запазят работни места в промишлеността, като се увеличават инвестициите в производствените сектори и в самите работници, допълва БТА.

По-малко от седмица след встъпването си в длъжност, Байдън продължава да прокарва приоритетите си с президентски укази, докато правителственият му екип все още не е сформиран.

Новият указ би трябвало да ограничи възможностите за заобикаляне на правилата, налагащи на федералната администрация да купува приоритетно продукция, произведена в Съединените щати.

Байдън иска освен това да ограничи начина, по който федералните агенции обозначават с "Произведено в Америка" продукция, която искат да закупят, за да запълнят юридическите празноти, използвани от предприятия, произвеждащи само малка част от стоките си на американска земя.