ЕС ще наложи от утре наказателни мита върху стоки от САЩ, включително срещу самолетите на "Боинг", както и за земеделски и промишлени изделия. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис след днешното заседание на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Готови сме да премахнем митата по всяко време, веднага щом САЩ се съгласят да отпаднат наложените от тях мита преди една година, поясни той. Домбровскис отбеляза, че списъкът на обхванатите стоки ще бъде оповестен по-късно днес и ще засяга търговски обмен, равен на обхванатия от митата, наложени от САЩ.

По думите на еврокомисаря действията на ЕС са свързани с решението на Световната търговска организация (СТО) да даде право за налагане от европейска страна на митнически санкции на обща стойност 4 млрд. долара в двустранния търговски спор.

Призоваваме САЩ да се съгласят на взаимно премахване на митата, заяви Домбровскис. Според него положително двустранно решение може да се търси веднага, а може да се изчака и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ.

Започнахме преговорите с Вашингтон преди президентските избори, но не бе възможно досега да постигнем решение, отбеляза германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер от името на председателството на Съвета на ЕС. Той поясни, че сред държавите в ЕС е постигнато квалифицирано мнозинство за налагането на мита срещу САЩ.

Голямо мнозинство от държавите в ЕС виждат след президентските избори в САЩ възможност за нов подход в търговските отношения и за решаване на висящите спорове. Оставаме открити за преговори, заяви Алтмайер.

Миналата година СТО разреши на Вашингтон да наложи мита за 7,5 милиарда долара върху европейски стоки и услуги. Това е най-тежката санкция, постановявана от организацията, и има за цел да компенсира неправомерната помощ, която самолетостроителят "Еърбъс" е получил от европейските страни.

Вашингтон незабавно наложи наказателни мита от 10 процента, а след това и от 15 процента върху самолетите, внасяни от ЕС, и от 25 процента върху други стоки, сред които вино, сирене, кафе и маслини.

В отговор сега ЕС налага митнически ограничения върху американски стоки и услуги заради държавна помощ за "Боинг".

Днес министрите на икономиката и търговията от ЕС обмениха мнения за търговската политика на Съюза освен със САЩ и с Китай, съобщи Асошиейтед прес.