Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи вируса на болестта "син език" при две сърни в землищата на Котел и Сливен. Заразяването при сърните е открито при надзора над дивата популация в района, като здравословното им състояние видимо е било влошено, поради което са взети проби за изследване, се казва в съобщение на агенцията.

Наличието на заболяването в двете животни е потвърдено в Националната референтна лаборатория за Син език на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

За да се предпазят домашните преживни животни, които могат да се заразят със "син език", БАБХ ежегодно изпълнява програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация от 2014 г. насам. През 2020 година ваксинацията също се изпълнява, а заболяването не е констатирано при домашни преживни животни.

Последната епизоотия на заболяването у нас беше през 2014 г. През 2020 г., то е широко разпространено в Гърция и Северна Македония.

От БАБХ отбелязват, че съвместно с Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), засилват надзора при диви преживни животни за откриване на циркулация на вируса на "син език" сред популацията.

Агенцията по храните напомня, че "син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни, посочват от Агенцията по храните.