Плаващи баржи, оборудвани с модерни ядрени реактори, могат да започнат да захранват развиващите се страни до средата на 20-те години на този век. Това смята датска компания Seaborg Technologies, съобщи британският вестник The Guardian. Стартиращата компания вярва, че може да превърне евтината ядрена електроенергия в жизнеспособна алтернатива на изкопаемите горива в развиващия се свят още през 2025 г.

Морските "мини-ядрени кораби" на Seaborg са предназначени за страни, които нямат добре развита енергийна инфраструктура, за да разработят проекти за възобновяема енергия в значими мащаби. Така много от тези страни вместо да развиват зелена енергия използват централи за газ, дизел и въглища. Корабите ще бъдат снабдени с един или повече малки ядрени реактори, които могат да генерират електричество и да подават електроенергия към сушата. Първият кораб от този вид започна да доставя топлина и електричество за руското пристанище Певек в Източносибирско море през декември 2019 г.

Троелс Шонфелд, главен изпълнителен директор на Seaborg, заяви, че 100-мегаватният компактен реактор за разтопена сол на компанията ще отнеме две години да бъде построен и ще генерира електроенергия, която би била по-евтина от въглищата.

Seaborg е събрала около 20 млн. евро от частни инвеститори, включително датския милиардер Андерс Холч Повлсен, и е получила първото от необходимите регулаторни одобрения в рамките на четирифазен процес от Американското корабно бюро тази седмица. Seaborg се надява да започне да приема поръчки до края на 2022 г. за ядрените баржи, които ще бъдат построени в южнокорейските корабостроителници и теглени до бреговете, където могат да бъдат закотвени и да работят до 24 години.

Повечето развиващи се страни не са в състояние да се стремят към ядрена енергия, тъй като тя изисква внимателно управляван регулаторен режим за предотвратяване на ядрени аварии или разпространение на материали, които могат да бъдат използвани за създаване на ядрено оръжие.

3е-news.net