Преговорите за преструктуриране на външен дълг на Аржентина на обща стойност около 66 милиарда долара бяха удължени с малко повече от един месец, предадоха световните агенции и БТА.

Крайният срок изтичаше вчера. Новият е 24 юли, съобщи аржентинското правителство в комюнике.

Това е петото отлагане, откакто аржентинският президент от левицата Алберто Фернандес започна преговорите с чуждестранните кредитори преди около два месеца.

Правителството изрази намерение да използва удължаването на преговорите, за да постигне успешно преструктуриране на дълга.

Миналия месец Аржентина не успя да изплати свои задължения в размер на около 500 милиона долара. Ако не успее да постигне споразумение с кредиторите си, страната може да бъде заплашена от изпадане в неплатежоспособност.

Правителството подчертава, че сделката трябва да е поносима за Аржентина, която изпадна в тежка финансова криза още преди пандемията от новия коронавирус. Инфлацията в страната е над 50 процента, делът на бедните надхвърля 35 на сто, а Международният валутен фонд прогнозира спад на икономиката от 5,7 процента, отбелязва ДПА.

На 22 май Аржентина на практика се оказа в ситуация на дефолт, тъй като не изплати дълга към кредиторите си, но обяви, че продължава преговорите за преструктурирането му.

В средата на април министърът на икономиката Мартин Гусман представи план за уреждане на дълга. В края на май Буенос Айрес обяви, че е променил предложението към кредиторите.