Аржентина съобщи, че не е изплатила 500 млн. долара по обслужването на дълга си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Пропускането на плащането с падеж 22 април поставя началото на 30-дневен срок, след изтичане на който страната ще бъде обявена в дефолт, освен ако не се споразумее за преструктуриране на големия си външен дълг.

Общият дълг на страната възлиза на 311 милиарда долара и представлява над 90 процента от нейния БВП.

Преди седмица правителството на президента Алберто Фернандес представи предложение за преструктуриране на задължения за близо 70 млрд. долара, включващо отсрочване на задълженията с три години и намаляване на лихвените плащания с 62 процента.

Аржентина ще използва периода, за да се опита да се договори с кредиторите да приемат предложението, което ще бъде в сила до 8 май. Ако кредиторите не приемат офертата (а поне три групи държатели на облигации заявиха, че няма да го направят - бел. АП), Аржентина официално ще бъде обявена в дефолт до края на май.

Това ще бъде вторият фалит на страната за две десетилетия.

Какво включва аржентинският план за преструктуриране на дълга

Планът за преструктуриране на дълга, представен на кредиторите на 17 април, включва тригодишен период, през който страната няма да плаща нищо до 2023 г. и опрощаване на 62 процента от лихвите по дълга, тоест на 37,9 милиарда долара, и на 5,4 процента от главницата, тоест на 3,6 милиарда долара.

Предложението включва 20-дневен срок, в който частните кредитори трябва да дадат отговора си.

Аржентина трябваше да направи предложението си в средата на март, но заради пандемията от коронавируса се стигна до забавяне в тази насока.

Според Клаудио Лосер, бивш ръководен кадър в МВФ, преговорите по аржентинския дълг ще бъдат сложни, но не и невъзможни.

Ще се справи ли третата икономика в Латинска Америка

Страната преживя през 2001 г. най-големия фалит в историята (100 милиарда долара) и това няма да е в нейна полза по време на предстоящите преговори, отбеляза преди няколко дни Франс прес.

Аржентина дължи и на Международния валутен фонд 44 милиарда долара. За този дълг министърът на финансите Мартин Гусман каза, че правителството продължава да работи с МВФ по един конструктивен начин за нов график за плащанията, така че Аржентина да не трябва да плаща никакви вноски по дължимата главница към фонда в идните три години.

Генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви на 20 март, че Аржентина има нужда от значително преструктуриране на дълга.

В Аржентина, третата икономика в Латинска Америка (след Бразилия и Мексико), безработицата е 40 процента, а инфлацията превишава 50 процента. Страната е в рецесия от 2 години и от 20 март е в изолация до 26 април заради коронавируса и подобно на други засегнати страни понася тежки икономически последици.

Аржентина е в режим на задължителна карантина заради Ковид-19 и още преди пандемията вече бе в рецесия, с висока инфлация и 35,5 процента от населението, живеещи в бедност.