Лидери на десетки развиващи се страни пристигат в Пекин за срещата на инициативата "Един пояс, един път", организирана от китайските власти по случай десетата й годишнина, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Форумът ще се проведе на 17 и 18 октомври в китайската столица.

На третия форум от инициативата се очаква да присъстват 130 представители на много развиващи се страни, най-вече от Африка и Латинска Америка, но и много от европейски държави. 

След лидерите, които пристигнаха днес, са премиерът на Етиопия Абиу Ахмед, президентът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе, президентът на Конго Денис Сасу Нгесо, премиерът на Папуа-Нова Гвинея Джеймс Магапе и премиерът на Камбоджа Хун Манет.

Вчера в Пекин кацнаха президентът на Чили Габриел Борич и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Останалите, сред които руският президент Владимир Путин и представители на афганистанските талибани, се очакват утре.

В рамките на инициативата "Един пояс, един път", знакова за политиката на президента на Китай Си Цзинпин, китайски компании построиха пристанища, пътища, електроцентрали и други инфраструктурни проекти по цял свят, за да стимулират търговията и икономическия растеж.

Но китайските планове за развитие и финансирането на множество проекти обремениха много бедни държави с високи дългове, посочва АП.

Путин и Си, Русия и Китай

Руският президент уважи и предишните две срещи на върха на инициативата - през 2017 г. и през 2019 г. През септември Кремъл съобщи, че Путин е приел поканата на Си да пристигне за форума.

Срещата между двамата държавни глави е планирана за сряда - за този ден впрочем са предвидени повечето главни събития на форума.

Международните теми ще бъдат сред основните на предстоящите разговори между Путин и Син в Пекин, съобщи говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, предаде ТАСС. Руският президент води със себе си и шефовете на "Газпром" и "Роснефт" Алексей Милер и Игор Сечин.

Преди Китай руският президент посети Киргизстан. И двете страни не са членки на Международния наказателен съд (ICC), който през март издаде заповед за ареста на Путин заради инвазията в Украйна. Кремъл заяви, че тази заповед за арест е свидетелство за враждебността на Запада спрямо Русия, която на свой ред образува наказателно производство срещу прокурора и съдиите от МНС, издали заповедта.

"Целта на Русия е напредък в развитието и укрепването на руско-китайските отношения... Между двете страни е налице цялостно партньорство и стратегическо сътрудничество, каза в средата на миналия месец Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия.

Китай и Русия, две съседни държави, споделят общо желание да се противопоставят на това, което представят като американска хегемония, и станаха пословично по-близки след руската интервенция в Украйна, която Пекин отказва да осъди, коментира Франс прес.

"Един пояс, един път"

Конференцията ще отбележи десетата годишнина на инициативата "Един пояс, един път", която е в основата на международната политика на Си Цзинпин. 

Официално целта на инициативата е да свърже инфраструктурно Азия с Африка и Европа по суша и море. Противниците й твърдят, че тя е инструмент, с който Китай опитва да разпространява своето икономическо и геополитическо влияние.

Според външното министерство в Пекин документи за сътрудничество по инициативата са подписали над 150 страни и повече от 30 международни организации. Единствената страна от Г-7, включила се в "Един пояс, един път", е Италия, но настоящият кабинет на страната критикува предходния за това му решение и твърди, че търговията с Китай не се е подобрила.

Търговският обмен между Китай и страните от инициативата е достигнал общо 19,1 милиарда долара, с годишен растеж от 6,4 процента. Общият износ на двустранни инвестиции е нараснал на 380 милиарда долара, от които 240 милиарда представляват чуждестранни преки инвестиции от Китай в други страни.

България и Китай

Китай се нарежда на второ място сред търговските партньори на България извън ЕС според данните за първите шест месеца на тази година. На среща, организирана от Китайската медийна група на 13 октовмри в София, във връзка с 10-годишнината на инициативата "Един пояс, един път", зам.-министърът на икономиката Николай Павлов информира, че българският бизнес продължава да търси нови пазари в Китай, най-вече за продукти, с които страната ни е известна в Азия, като селскостопански и хранителни стоки, етерични масла и козметика, вино, минерална вода и други.

"Вярвам, че повече китайски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и иновации", каза още Николай Павлов. Той акцентира и на връзката между науката и бизнеса и обяви, че тя е сред водещите приоритети на българското правителство.

"Ние разглеждаме развитието на двустранните търговско-икономически отношения в контекста на пълноправното членство на България в ЕС и факта, че Китай е стратегически партньор за ЕС и за България", каза още Николай Павлов пред посланика на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзюн и представители на Българо-китайската камара за индустриално развитие. 

Сърбия и Китай

Сръбският президент Александър Вучич и правителствена делегация заминават днес за Китай, където ще участват в поредния форум "Един пояс, един път", предаде Танюг.

Вучич коментира, че посещението в Китай е много важно в моменти, които не са никак леки. Той отбеляза, че ще проведе важни двустранни срещи с президента на Китай Си Цзинпин и със секретаря на Централния комитет на управляващата Китайска комунистическа партия Ван Хунин.

"Ще подпишем документи за цялостно сътрудничество, свободна търговия, което е от особена важност за нашата страна и китайския клирингов юан в нашите банки. Това са основни споразумения, а ще има важни транспортни и инфраструктурни споразумения", обясни Вучич.

"Ще се опитаме да доведем възможно най-много инвеститори от Китай, защото в предходния период успяхме малко да променим тази структура и повече инвеститори от Азия да идват в Сърбия", отбеляза Вучич, .