Очакваше се икономиката на Китай да се възстанови със стабилни темпове през тази година след отпадането на строгите ограничения срещу разпространението на COVID-19, но това не се случва. 

Забавянето на втората по големина икономика в света идва на фона на намаляване на износа на китайски стоки поради по-слабото търсене, което оказва негативно въздействие върху производствения сектор на страната и върху търговския й баланс, пише БТА.

На този фон компаниите в Китай са принудени да намалят цените на стоките, които изнасят, което може да се окаже от полза за потребителите в страните от Европейския съюз и в други държави.

Криза на пазара на недвижими имоти

Сривът на пазара на недвижими имоти в Китай подкопава доверието на потребителите в страната в устойчивото развитие на нейната икономика, посочват анализатори.

През тази седмица китайската строителна корпорация "Кънтри гардън" (Country Garden) обяви, че не е извършила дължимо плащане по заем, което е било в размер на 60 милиона щатски долара.

"Кънтри гардън", която в миналото беше най-голямата компания в сектора на недвижимите имоти в Китай, съобщи, че "очаква да да не й бъде възможно да извърши плащания по задължения към чуждестранни кредитори, когато настъпят падежите им, дори и те да бъдат отсрочени".

Това на практика означава, че корпорацията най-вероятно ще обяви неплатежоспособност по дългове, който възлизат на около 187 милиарда евро, посочва в. "Ню Йорк Таймс".

В края на миналия месец на фондовата борса в Хонконг беше спряна търговията с акциите на друг китайски гигант в сектора на недвижимите имоти -"Евъргранд" (Evergrande). На този фон Блумбърг съобщи, че основателят и председател на борда на директорите на корпорацията Хуей Ка Ян е "поставен под полицейско наблюдение".

Компанията се оказа в затруднено положение през 2021 г., когато китайските власти затегнаха контрола над сектора на недвижимите имоти. Тогава "Евъргранд" изпадна в неплатежоспособност, тъй като като изпитваше затруднения да завърши редица проекти и да се разплати с доставчици и кредитори.

През юли обремененият с огромни дългове конгломерат подаде молба пред съд в САЩ за защита при фалит.

По-евтини китайски стоки

Забавената икономическа активност в Китай и кризата в изпитващия сериозни финансови затруднения сектор на недвижимите имоти доведоха до понижение на цените на суровините и до намаляване на производствените разходи.

Износът на китайски стоки поевтинява и благодарение на намаляването на транспортните разходи, както и поради прекратяването на строгите мерки срещу разпространението на COVID-19 в Китай, което даде тласък на индустриалното производство във втората по големина икономика в света.

На този фон потребителските разходи в Китай все още не нарастват толкова бързо, колкото се увеличаваха преди пандемията от COVID-19.

Темпът на нарастване на продажбите на дребно се е повишил спрямо август, но тенденцията през последните години показва, че от началото на пандемията годишният им ръст е под 3 на сто. Това отбелязва Кристин Пън, която оглавява отдела по въпросите на потребителите към китайското подразделение на швейцарската банкова група Ю Би Ес (UBS), цитирана от Си Ен Би Си.

По-слабото търсене на вътрешния пазар в Китай принуждава производителите в азиатската страна да намаляват цените на своята продукция, благодарение на което китайските стоки за износ са сравнително по-евтини. Това може да се окаже от полза за потребителите в редица страни, сред които е и България. Те вероятно ще могат да си купят повече неща на по-поносими цени по време на "голямото пазаруване" около предстоящите празници в края на годината.

"Това е добра новина и за хората, и за фирмите (в много страни - бел.ред.), които се опитват да се задържат над повърхността на фона на високата инфлация", посочва анализаторът Роланд Раджа от австралийския аналитичен институт "Лоуи".

Причината за този оптимизъм е фактът, че над една пета от стоките (20,8 на сто), които са внесени в страните от Европейския съюз през 2022 г., са били доставени от Китай. Това прави азиатската страна най-големият вносител на стоки в Евросъюза, по данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Част от доставките не се осъществяват директно от Китай, а през други държави, което означава, че делът на китайските стоки, които се продават в Европейския съюз, вероятно е по-голям.

Освен това редица стоки, които се произвеждат в ЕС, са базирани на китайски суровини и материали, което също допринася за сравнително по-поносимата им продажна цена на вътрешните пазари в страните от Евросъюза.

Проблеми при търговията с Китай

Търговията между Китай и западните страни обаче се сблъсква с редица проблеми.

Заплахите, които управляващите в Пекин периодично отправят, че армията им ще нахлуе в Тайван, тъй като смятат острова за част от своята територия, срещат остра реакция от страна на Запада.

Все по-тесните връзки между Китай и Русия, на фона на благосклонния към Москва неутралитет на Пекин спрямо руската военна инвазия в Украйна, са друга важна причина за изостряне на отношенията на азиатската страна със западните държави. Това противопоставяне излага на риск глобалното икономическо и търговско сътрудничество, отбелязва "Дойче веле".

"Що се отнася до Тайван, рязкото покачване на напрежението или евентуална война ще предизвикат разтърсващи промени. Мултинационалните компании ще напуснат Китай. Експортните му пазари ще се сринат и ще бъдат въведени санкции (срещу страната - бел. ред.)", отбеляза пред "Дойче веле" Пушан Дът, професор по икономика към филиала в Сингапур на Европейския институт по управление на бизнеса - ИНСЕАД (INSEAD).

Изострените отношения между Китай и САЩ в сферата на търговията от времето на администрацията на Доналд Тръмп се запазиха и при управлението на настоящия американски президент Джо Байдън. Вашингтон наложи санкции на някои китайски компании и официални представители. Освен това от съображения за защита на националната сигурност САЩ ограничиха достъпа на Китай до американските технологии в сферата на полупроводниците и изкуствения интелект.