Много малко вероятно е Италия да поднови участието си в инициативата "Един пояс, един път" (Belt and Road Initiative - BRI) с Китай, което изтича в началото на идната година, но се нуждае от време, за да обсъди темата с Пекин. Това заяви високопоставен правителствен източник, цитиран от Ройтерс и БТА.

Високопоставеното лице, което е запознато с вътрешните дискусии по темата, каза, че официално решение няма да бъде взето преди срещата на върха на Г-7 в Япония, добавяйки, че това е крайно чувствителна тема.

Администрацията на премиерката Джорджа Мелони отказа да коментира въпроса.

Италия стана през 2019 г. първата и досега единствена страна от Г-7, присъединила се към изключително амбициозната програма, която според критиците ще предостави на Китай контрол върху чувствителни технологии и жизненоважна инфраструктура.

Тогавашният премиер на Италия Джузепе Конте се надяваше, че сделката ще даде тласък на слабо представящата се икономика, но през последните четири години Рим не е извлякъл особена полза.

Износът за Китай миналата година е бил на стойност 16,4 милиарда евро (18,1 милиарда долара) спрямо 13 милиарда евро през 2019 г.

За сметка на това китайският внос от Италия е нараснал до 57,5 милиарда евро спрямо 31,7 милиарда евро за същия период, според италиански данни.

Основните търговски партньори на Италия в еврозоната - Франция и Германия са изнасяли значително повече за Китай миналата година, въпреки че не са част от "Един пояс, един път".

Според високопоставеното правителствено лице Рим ще използва тази липса на икономическо развитие като аргумент да не поднови споразумението.

Пактът изтича през март 2024 г. и се подновява автоматично, освен ако някоя от страните не информира другата, че се оттегля, давайки поне тримесечно предизвестие.

В интервю за Ройтерс миналата година, преди да спечели властта на изборите през септември, Мелони даде ясно да се разбере, че не одобрява решението на Конте.

Тя обаче внимава да не засегне Китай и според правителствени източници не иска да причини дипломатически разрив.

Китай трябва да остане партньор, но Италия не иска да попадне в ситуация, в която ще е крайно зависима от Пекин, в който и да е ключов сектор, както това е станало с Русия и енергийните доставки, заяви втори източник.

Мелони се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Бали през ноември и прие поканата да посети Китай, но все още няма фиксирана дата.

Италианската премиерка все още не е посетила Вашингтон и според правителствения източник не иска да пътува до Пекин, преди да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън.