Пандемията ще коства на Русия две-три изгубени години. Промишлеността има шанс да се възстанови до декември, а петролногазовият отрасъл - едва към 2023 г., пише "Независимая газета".

Очакванията за индустриален растеж са свързани с възстановяването на световното търсене на петрол. Според вицепремиера Александър Новак Русия предвижда през 2022 г. търсенето на суровината да се върне на предкризисните равнища. Независимо от възможната трета коронавирусна вълна в света "ситуацията в Русия все пак буди оптимизъм", коментира икономистът Олег Каленов, цитиран от БТА.

След началото на пандемията трудовите мигранти от Централна Азия започнаха масово да се връщат от Русия в страните си. Според оценки са си заминали към 1,5 милиона души, а по данни на вътрешното министерство през 2020 г. броят на регистрираните в страната мигранти е намалял двойно - от 19,5 на 9,8 милиона. И след вдигането на повечето карантинни мерки в Русия се появи недостиг на работна ръка, отбелязва "Взгляд".

В централноазиатските страни виждаме точно обратната картина. Преди коронавируса там вече имаше проблеми с наличието на добре платена работа. Днес положението е още по-лошо, тъй като местната икономика не може да възстанови показателите си отпреди кризата. Затова рязко нарасна броят на желаещите да заминат на гурбет, най-вече в Русия. Сега обаче това не е лесно заради пандемичните рестрикции, добавя електронният вестник.

Положението с мигрантите не е само икономически фактор, но и сериозно предизвикателство за обществено-политическата стабилност в Централна Азия. В Киргизстан например към края на 2020 г. всеки пети жител се смяташе за безработен. Тази ситуация дава възможност на някои политически сили да използват безработните, за да дестабилизират обстановката, коментира пред "Взгляд" Игор Шестаков, етнолог от Бишкек.