Русия е успяла за първи път да достави в Европа по-голям обем втечнен природен газ, отколкото компаниите от САЩ. Това каза при представяне на доклад за перспективите за втечнения природен газ на Шел (Shell) през 2021 година шефът на концерна за Русия Седрик Кремерс, цитиран от ТАСС.

Обикновено половината от доставките идват от САЩ и Русия, но през 2020 година е видно, че снабдяването с руски втечнен природен газ е било в малко по-големи обеми, отколкото с американски. Това се случва за първи път, подчерта той.

Доставките на втечнен природен газ в Европа през 2020 година са били около 84 милиона тона, като от тях 22 милиона тона - от Русия и 20 милиона тона - от САЩ, се посочва в доклада.

Според презентацията до 2040 година търсенето на втечнен природен газ в Европа ще нараства, а делът на тръбопроводния газ ще намалява. Причината за това ще е спадът на доставките от Норвегия и Северна Африка.

Съществено ще се понижи и вътрешният добив на газ в Европа, а тръбопроводните доставки на синьо гориво от Русия ще останат на същото равнище.

По-рано вицепремиерът и министър на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че към 2035 година Русия ще увеличи производството на втечнен природен газ от текущите 29 милиона тона до 120-140 милиона тона годишно и ще заеме дял от 15-20 процента от пазара.