Лондон тази седмица ще заплаши да се отклони от споразумението за излизане от Европейския съюз, ако Брюксел не прояви по-голяма гъвкавост за Северна Ирландия, предаде Ройтерс, позовавайки се на един британски и трима европейски източници.

Такава инициатива няма бъде без риск, тъй като северноирландският протокол, включен в споразумението за Брекзит, има за цел да съхрани мирното споразумение от Разпети петък, сключено през 1998 година, избягвайки възстановяване на физическа граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия.

Протоколът, който освен това има за цел да съхрани общия европейски пазар, доведе до контрол на стоките, сред които надениците, изпращани от Великобритания към Северна Ирландия. Това предизвика недоволството на британския премиер Борис Джонсън, който е подписал споразумението, но най-вече на северноирландските юнионисти, които отказват всякаква разлика в отношението с останалата част от Обединеното кралство.

Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост възнамерява да обяви важна промяна в прилагането на северноирландския протокол, което може да има сериозни последици за отношенията с ЕС, според един от източниците.

Фрост ще информира британските депутати в сряда и ще им представи документ, свързан с Брекзит.

След информацията на Ройтерс Дейвид Фрост заяви пред депутатите, че протоколът не е жизнеспособен в сегашната му форма, и ако не е възможен никакъв компромис с Брюксел, Лондон ще помисли за всички възможности, включително едностранни инициативи, разрешени от член 16 от протокола.

Брюксел очаква Фрост да се отклони от протокола докато ЕС не се съгласи на компромис, според европейски дипломат.

"Няма да приемем ново отваряне на ирландския протокол", посочи високопоставен представител на ЕС.