Британският финансов министър Риши Сунак обяви днес план на стойност 30 милиарда британски лири в защита на икономиката от въздействието на епидемията от новия коронавирус, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Бюджетът на правителството на Борис Джонсън включва мерки в подкрепа на икономиката за 30 милиарда лири, за да бъдат защитени британци, работните места и компаниите, заяви Сунак пред депутатите. От тези средства 7 милиарда лири ще подпомогнат дейността на самонаетите и малките и средни предприятия, 5 милиарда ще бъдат за здравната система, а 18 милиарда лири са предвидени за други мерки в подкрепа на активността, уточни АФП.

Сунак, цитиран от Ройтерс, заяви днес, че ще направи всичко необходимо, за да защити икономиката от въздействие на коронавирус. Той направи това изявление при представянето на първия проектобюджет на страната след излизането й от ЕС, а часове преди това Банк ъв Ингланд (Bank of England) намали лихвите и така се осигурява пакет от стимули за справяне с риска от рецесия.

"Нашата икономика е здрава, държавните ни финанси са стабилни, държавните ни служби са добре подготвени", каза новият финансов министър в правителството на Борис Джонсън в годишната си реч за представяне на проектобюджета пред парламента.

"Ще направя всичко необходимо в подкрепа на икономиката", подчерта Сунак.

Правителствената програма за данъчни облекчения ще създаде допълнително 18 милиарда лири за икономика, посочи Сунак, цитиран от ДПА.