Централната банка на Великобритания (Банк ъв Ингланд - Bank of England) днес понижи водещата си лихва от 0,75 на сто до 0,25 на сто, за да подкрепи британската икономика в условията на смущения, внасяни от епидемията от коронавиурс, предаде Ройтерс.

Членовете на комитета по паричната политика са гласували да свалят лихвеното равнище за първи път от август 2016 година, посочва институцията в изявление.

Протоколите от заседанието ще бъдат публикувани на 13 март.

"Макар величината на икономическия шок от Ковид-19 да е в голяма степен несигурна, активността в Обединеното кралство вероятно ще отслабне значително през идните месеци", отбелязва банката.

Банк ъв Ингланд е запазила целта си за изкупуване на държавни облигации в обем 435 милиарда лири. Без промяна е оставено и нивото на изкупуване на корпоративни дългови книжа - 10 милиарда лири.

Централната банка въвежда освен това схема за финансиране на малкия бизнес с нов срок. През следващите 12 месеца тя ще предлага четиригодишно финансиране.

Комитетът по финансовата политика също така е намалил антицикличния капиталов буфер за банките от 1 процент на нула процента.

След днешното решение за лихвата курсът на британската лира скочи до 1,2869 долара.