"Бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката" - това заяви енергийният бос Христо Ковачки в предаването "Лице в лице“ по bTV в отговор на обвинението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че той препродава на рекордни цени тока за индустрията.

"Гледах днес г-н Домусчиев как поиска оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 и Енергийната борса. Доста ултимативно беше това – в противен случай оставката на министъра на енергетиката. За мен това поведение е доста странно, защото не смятам, че бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката“, каза Ковачки.

По думите му е недопустимо да го обвиняват, че цената на електроенергията в Германия е едно евро, а у нас – 63 евро.

"Причината е проста, в момента зимата е топла, колкото по-топла зима, толкова повече ветрове – около Германия има много силни ветрове, в резултат на което цената на електроенергията в неделя беше около 1 евро. В България нямаше вятър, нямаше слънце“, уточни бизнесменът.

Той добави, че не трябва да се правят изводи за енергетиката на фона на един ден.

В студиото Ковачки показа графика от миналата година за цената на тока на енергийните борси, според която у нас сумата е най-ниска в региона – 47,46 евро. Показа и анализ на „Евростат“ за цената на тока за бита, като обясни, че у нас цената на електроенергията е ниска заради таксите. При същото изследване, само че за индустриалния ток, цифрите показват, че България отново не е сред държавите с висока цена.

Запитан как гледа на решението на Народното събрание, с което правителството да брани производството на въглища в ТЕЦ "Марица изток 2", Ковачки отговори:

"Това е изключително стратегическо решение за България, защото без ТЕЦ "Марица изток 2" и без атомната централа няма енергетика в България. Ако някой ви каже противното, просто ви лъже."

Ковачки добави, че ако искаме да имаме ток, държавата трябва да помогне на "Марица изток 2" на каквато и да е цена.

"Политиката на правителството води до ниска цена на електроенергията за бита, а цената за индустрията е малко по-висока. Няма как двете цени да са еднакви. Няма как нашите индустриални потребители да се оплакват, че цената е незаслужено висока. Техните претенции са смущаващи, отношението към енергетиката застрашава националната сигурност“, посочи още той.

И заяви, че упреците за "чадър“ от държавата са некоректни, защото част от тях са собственици на ВЕЦ-ове и ВЕИ-та, като това е признак за конфликт на интереси.

"Ние сме в глобален енергиен пазар и всеки може да се възползва от правилата му. По никакъв начин не трябва да се опитваме, че някой може да монополизира пазара“, коментира бизнесменът.

И подчерта, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него (по документи той не е собственик - б.р.) и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява "прокуратурата да се разрови“, защото те са полезни.

"Въглищата са горивото на миналия век, в следващите 5-10 години ще изчезнат от пазара в Европа. Логично е всички компании, които се занимават с въглища, да помислят как да ги редуцират. Истината е, че трябва да се премине към по-екологични горива – газ, биомаса, RDF“, коментира въвеждането на така наречената Зелена сделка в Европа.

По отношение на боклука от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове, Христо Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

"Мога да консултирам всеки как стават тези доставки, това е алтернативно гориво, което трябва да се използва за в бъдеще“, заяви той и допълни, че има сключена сделка със Столична община да се изгарят отпадъци в два ТЕЦ-Бобов дол и ТЕЦ -Сливен, но той е бил само консултант при контракта.