За първите шест месеца на 2018 година обемът на преките инвестиции на китайски компании в икономиката на Русия се е съкратил с 24%, става ясно от публикуваните данни за инвестициите в страната от Централната банка на Русия, цитирани от finanz.ru. Така общите китайски инвестиции в руски предприятия и компании спаднаха до 3.1 милиарда долара, след като инвеститорите изтеглиха 1 милиард долара за първите шест месеца на годината.

Според данните, изтичането на китайските инвестиции от Русия продължава вече повече от година, а обемът им вече е една трета по-малко, отколкото е бил до анексирането на Крим - 4.5 милиарда долара.

С това делът на Китай в структурата на чуждестранните инвестиции в Русия е вече по - малко от 1%. Така Китай е далеч зад най-големия инвеститор в страната - Кипър, като парите от островната държава, вложени в руската икономика са 49 пъти повече от китайските.

Не се осъществиха и някои от най-големите съвместни руско-китайски проекти. Сред тях - закупуването на дял в "Роснефт" от китайската компания CEFC, както и високоскоростната жп линия Пекин - Москва, която бе обявена за нерентабилна.