Китай пуска от днес своя много очакван от еколозите пазар с права на замърсяване. Най-големият световен замърсител обеща да постигне въглеродна неутралност до 2060 година, предаде Франс прес.

Министерството на околната среда публикува в началото на януари нов регламент, позволяващ на провинциите да определят квоти за емисиите от парникови газове за топлоцентралите си, припомня БТА.

Така енергийните компании ще могат да си разменят права за замърсяване. Целта на механизма е да се намалят замърсяващите емисии чрез прогресивно увеличаване на цената на СО2.

Страната използва засега големи количества въглища - една от най-вредните за околната среда енергии. 60 на сто от китайските централи работят на въглища и експертите очакват тази могъща лобистка група да се бори за значителни квоти и следователно - за изгодни въглеродни цени.

Според новите правила всичките около 2000 централи, емитиращи над 26 000 тона парникови газове годишно, ще могат да започнат да разменят правата си за замърсяване от днес, 1 февруари. Тази национална система ще изпревари въведената през 2005 година система в Европейския съюз и ще стане най-голямата в света.

През 2019 година Китай е емитирал близо 14 милиарда тона СО2 или 29 процента от общите свeтовни емисии.