Китайската национална ядрена корпорация (China National Nucelar Corp.) съобщи, че първият й блок, използващ технологията от трето поколение "Хуалун 1" (Hualong One), днес е бил пуснат в търговска експлоатация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Реакторът, разположен в град Фуцин в югоизточната провинция Фуцзян, е проектиран да има 60-годишен живот с основното оборудване, произведено в Китай. Мощността е 1,161 милиона киловата и може да задоволи годишното вътрешно търсене на електроенергия на 1 милион души в умерено развити страни, по данни на корпорацията.

"С функциониращ "Хуалун 1" Китай вече е в челните редици на ядрените технологии от трето поколение в света, заедно със страни като САЩ, Франция и Русия", заяви президентът на националната ядрена компания Юй Цзянфън.

По думите му използването на "Хуалун 1" за търговски цели освен това ще намали емисиите на въглерод и ще спомогне за постигането на нисковъглеродните цели на Китай като например въглеродна неутралност преди 2060 година.

Очаква се вторият реактор "Хуалун 1" да бъде готов по-късно тази година.