Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза днес, че е потресена от изчезването в Турция на саудитския журналист Джамал Kашоги, но въпреки това ще отиде на икономическата среща на върха "пустинния Давос" в Рияд от 23 до 25 октомври, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Правата на човека и свободата на информацията са от съществено значение. Потресена съм. Но трябва да ръководя дейността на МВФ в четирите краища на света", каза г-жа Лагард на закриването на срещата на Фонда на индонезийския остров Бали.

"Когато посещавам някоя държава, винаги казвам онова, което мисля, познавате ме. Следователно засега няма да променя плановете си, но ще следя много внимателно информациите в следващите дни и ще изразя мнението си", добави тя.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който участва в срещата на Бали, също потвърди, че ще отиде в Рияд. "Засега отговорът ми е, че ще отида. Ако идната седмица се получи повече информация, разбира се, ще я взема предвид. Изразявам тревога за г-н Kашоги и семейството му и очаквам резултатите от разследването", добави американският министър.

Саудитска Арабия отрече категорично днес да е имала намерение да убие журналиста дисидент Джамал Kашоги, който изчезна след влизането си на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Редица медии, между които "Файненшъл таймс", "Икономист" и "Ню Йорк таймс" оттеглиха подкрепата си за конференцията в Рияд, отбелязва АФП.

На снимката: Снимка на Джамал Кашоги поставен върху празния стол преди предаване на живо за британската телевизия Ал Хаяр в Истанбул, 11 октомври 2018 г. Кашоги трябваше да участва в предаването, но не се появи. Водещият Асам Тамими, палестинец по народност, и добър приятел на Кашоги, каза за Асошиейтед прес, че в програмата е щяло да се дискутират новите работи на Кашоги, неговите книги и други неща.