Гроздоберът във Франция започва по-рано заради ниските температури
Избите едва се изпразват от излишните хектолитри вино, които не са продадени заради здравната криза
Избите едва се изпразват от излишните хектолитри вино, които не са продадени заради здравната криза, а френските лозари се готвят да ги напълнят отново с грозде от реколта 2020-а. Това е годината на исторически рекорд по узряване след една от най-горещите пролети през този век, информира Франс прес.
По-ранното зреене наложи гроздоберът да започне с от две до четири седмици по-рано.
Целта е да се избегне получаването на тежко вино с високо съдържание на алкохо, тъй като високите температури ускоряват концентрацията на захар в зърната на гроздето.
Така например в Бургундия винопроизводителите от Фише започнаха гроздобера в сряда миналата седмица, повече от месец по-рано, отколкото през 2019 година.
В района на Бордо, Югозападна Франция, лозарите залагат на започване на гроздобера с 15 дни по-рано спрямо предходните пет години: това означава около 20 август за белите сортове грозде и от 5 до 10 септември за червените сортове.
Същата е ситуацията и в североизточната област Шампан, където гроздоберът ще започне към 20 август.
Очаква се, ако няма опустошителни бури в последния момент или още по-суха почва, реколтата от грозде във Франция, която е вторият производител на вино в света след Италия и най-големият износител, да се увеличи с от 6 до 8 процента спрямо миналата година, според прогнозите на министерство на селското стопанство и храните.
Сегашната 2020-а е безпрецедентна, защото почти едновременното закриване на барове и ресторанти по света доведе до пропусната печалба от 1,5 милиарда евро в отрасъла, който се нарежда на второ място в износа след аеронавтиката.
Освен това митата, които САЩ наложиха през октомври и потвърдиха миналия четвъртък до февруари, доведоха до спад от 35 процента на вноса на вина в САЩ през първата половина на годината.
Благодарение на 246 милиона евро спешна помощ, предоставена от Брюксел и френския бюджет, винарите ще могат да финансират складирането на грозде и превръщането в етанол или в хидроалкохолен гел на 2,6 милиона хекотлитра непродадено вино. Това ще освободи място в избите, коментира АФП.
От социална гледна точка този гроздобер ще бъде първият с поставянето на етикети с указания за опазването на здравето на служителите.
Необходима е нова организация. Трябва да внимаваме за разстоянията, опазването на здравето на хората, носенето на маски, обяснява Жан-Даниел Еринг, производител на био вина.
Няма да е лесно. Много лозари, които използват берачи на грозде от чужбина, се оплакват от затварянето на границите на Испания, която предоставя работна сила.
Мнозина се обърнаха към машините за бране на грозде. В Прованс те осигуряват 80 процента от реколтата, в Бургундия 90 процента.