Избите едва се изпразват от излишните хектолитри вино, които не са продадени заради здравната криза, а френските лозари се готвят да ги напълнят отново с грозде от реколта 2020-а. Това е годината на исторически рекорд по узряване след една от най-горещите пролети през този век, информира Франс прес.

По-ранното зреене наложи гроздоберът да започне с от две до четири седмици по-рано.

Целта е да се избегне получаването на тежко вино с високо съдържание на алкохо, тъй като високите температури ускоряват концентрацията на захар в зърната на гроздето.

Така например в Бургундия винопроизводителите от Фише започнаха гроздобера в сряда миналата седмица, повече от месец по-рано, отколкото през 2019 година.

В района на Бордо, Югозападна Франция, лозарите залагат на започване на гроздобера с 15 дни по-рано спрямо предходните пет години: това означава около 20 август за белите сортове грозде и от 5 до 10 септември за червените сортове.

Същата е ситуацията и в североизточната област Шампан, където гроздоберът ще започне към 20 август.

Очаква се, ако няма опустошителни бури в последния момент или още по-суха почва, реколтата от грозде във Франция, която е вторият производител на вино в света след Италия и най-големият износител, да се увеличи с от 6 до 8 процента спрямо миналата година, според прогнозите на министерство на селското стопанство и храните.

Сегашната 2020-а е безпрецедентна, защото почти едновременното закриване на барове и ресторанти по света доведе до пропусната печалба от 1,5 милиарда евро в отрасъла, който се нарежда на второ място в износа след аеронавтиката.

Освен това митата, които САЩ наложиха през октомври и потвърдиха миналия четвъртък до февруари, доведоха до спад от 35 процента на вноса на вина в САЩ през първата половина на годината.

Благодарение на 246 милиона евро спешна помощ, предоставена от Брюксел и френския бюджет, винарите ще могат да финансират складирането на грозде и превръщането в етанол или в хидроалкохолен гел на 2,6 милиона хекотлитра непродадено вино. Това ще освободи място в избите, коментира АФП.

От социална гледна точка този гроздобер ще бъде първият с поставянето на етикети с указания за опазването на здравето на служителите.

Необходима е нова организация. Трябва да внимаваме за разстоянията, опазването на здравето на хората, носенето на маски, обяснява Жан-Даниел Еринг, производител на био вина.

Няма да е лесно. Много лозари, които използват берачи на грозде от чужбина, се оплакват от затварянето на границите на Испания, която предоставя работна сила.

Мнозина се обърнаха към машините за бране на грозде. В Прованс те осигуряват 80 процента от реколтата, в Бургундия 90 процента.