Германското правителство планира да увеличи налога върху полетите с до 17 евро (18,65 долара), за да се бори с промените в климата. Това сочи проектозакон, до който информационната агенция ДПА е имала достъп.

Промяната ще влезе в сила на първи април догодина. Тя предвижда увеличение на данъка за въздушен транспорт с около 3 евро за полетите в Германия и ЕС, достигайки около 10,43 евро на билет в зависимост от съответното германско летище.

За полетите, покриващи до 6000 километра, е планирано увеличение от над 9 евро до 32,57 евро. За още по-дългите полети данъкът ще се увеличи с около 17 евро до 58,63 евро.

Авиокомпаниите обикновено прибавят този данък към цените на билетите, което означава, че самолетните билети ще поскъпнат.

Очаква се тази мярка да донесе допълнителни приходи на стойност 300 милиона евро за германската държава догодина и над 500 милиона евро годишно след 2021 година според проектозакона, подготвен от финансовото министерство.

Първоначално се говореше да удвояване и дори утрояване на налога.

На въпроса до каква степен това увеличението на данъка ще накара хората да пътуват по-малко говорителка на министерството каза, че мерките за опазване на климата ще се оценяват всяка година и ще бъдат коригирани, ако е нужно.

Повишаването на данъка обаче е посрещано много критично от авиосектора. Ралф Байзел от германската летищна асоциация А Де Фау (ADV) го нарече "безотговорно нарушаване на конкуренцията".