Европа преминава през най-тежката суша в последно време - така я наричат земеделските стопани. Тя би могла да причини недостиг на храни и финансови проблеми за европейците, пише The Weather Network.

От май 2018 г. в Европа цари суша, температурите са над средните за сезона, има и многобройни топлинни вълни. Литовското правителство обяви извънредно положение по тази причина, а Латвия призна сушата за природно бедствие на национално равнище, отбелязва Bloomberg TV Bulgaria

Норвегия, Ирландия и Дания са наложили водни ограничения. Цените на електроенергията се очаква да се повишат в Норвегия, Белгия и Холандия поради голямата зависимост от тока от ВЕЦ.

Някои райони се справят добре с реколтата въпреки условията, докато други очевидно страдат. Благодарение на напояването Белгия и Холандия са имали леки загуби, докато Западен Беларус, Западна Полша и Чехия изпитват дефицит на влага.

Какво значи това за фермерите?

Много европейски фермери се сблъскват с изключителни финансови загуби и вероятно дори са изправени пред фалит.

Ленарт Нилсон, който отглежда едър рогат добитък в Швеция и е съпредседател на Шведската асоциация на земеделските производители (SFA), заяви пред Guardian, че личните му финансови загуби ще бъдат около 500 хил. шведски крони (над 56 хил. долара).

"В по-голямата част от Югозападна Швеция не е имало дъждове от първите дни на май", каза Нилсон. "Това е сериозно."

Повечето фермери сега работят на загуба, печелят по-малко, отколкото харчат, за да поддържат своите култури и да подкрепят семействата си. Шведската асоциация на земеделските производители смята, че, ако скоро няма дъжд, много от членовете ѝ ще бъдат изправени пред фалит и ще загубят до осем милиарда крони.