Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес отпускането на още 500 милиона евро военна помощ за Украйна. Парите ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво, съобщи БТА.

ЕС вече осигури 1.5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той добави, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.

Брюксел одобри и въвеждането на временен режим на свободна търговия с Украйна, като се предвижда за една година да отпаднат митата за вноса на украински стоки.

Решението засяга също украинския износ за ЕС на земеделско производство, включително квотите. Уточнява се, че днешното решение е взето по предложение на Европейската комисия от края на април и е одобрено от Европейския парламент.

Съветът на ЕС отчита, че тази мярка ще окаже значителна подкрепа за украинската икономика. Допълва се, че икономическите възможности на Украйна са силно ограничени, след като страната бе нападната от Русия и бяха унищожени средства за производство и транспортна инфраструктура, което ограничи външната търговия.