"Усещането е еднакво - и когато бях на 15, дошъл с влака специално за панаира, и днес, на доста повече години, когато имам честта да участвам в откриването му. :)" - това напаса "развълнуван" вицепремиерът Томислав Дончев във Фейсбук, след като участва в откриването на 74-я Международен технически панаир в Пловдив.

"Панаирът трябва да е устройството, което ще измери пулса на българската икономика. През последните 10 години, докато спорим за реформи в държавните системи, българският бизнес и българските предприемачи сами направиха една значима реформа. Тихо и неусетно българската икономика мигрира от икономика, базирана на спекулации с недвижими имоти, услуги и бързи пари към повече производство и експорт. Горд съм, че българските производители успешно се конкурират на общия пазар, изнасяме повече и изнасяме стоки с по-висока добавена стойност", каза той на самата церемония, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Вицепремиерът отбеляза, че е дошло време да се направи и следващата крачка.

"Не може да развиваме икономика, базирана на ниска цена на труда и ниска цена на ресурса. Все повече и държавата и бизнесът трябва да инвестират във високи технологии и роботизация, което да повиши добавена стойност на продукцията", изтъкна той.

С Георги Гергов

Снимка: БТА

Дончев посочи, че държавата не е наблюдател на този процес, защото няма как да развиваме индустрия 4.0, ако администрацията и образованието са съответно 1.0 и 2.0.

"Държавата трябва да е силна там, където има нужда от нея и да се оттегли, там където пречи. А панаирът ще бъде тази диагностика докъде сме, докъде сме стигнали, какви стоки и колко изложители, производители, иновации и клиенти са се появили тук", заключи вицепремиерът.

Той се впечатли от багер, който прави всичко - копае, отводнява, разбива с чук.

"Можем да го пуснем в Габрово да го тествате. Той е като швейцарско ножче, но за багери", обърна се към него изложителят Диян Петров, цитира го "24 часа".

Вицепремиерът му отвърна да се обади на кметицата Таня Христова и да се разберат. 

В 74-я Международен технически панаир в Пловдив участват 550 фирми и компании от 35 държави от Европа, Азия и Севрна Амарика, които показват модерните технологии, продукти и услуги в сферата на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, машиностроенето, строителството, водния сектор химическата промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилната индустрия. Страна партньор на международното изложение тази година е Индия, която участва с 46 свои компании.

И тази година най-големи са експозициите на изложбите "Машиностероене" и "Стройтех", съществено увеличение имат и "Елтех" и "Енеко", с 36 и 23%.

Авомобилното изложение "Ауто сити Пловдив" демонстрира много и едни от най-големите новости в сферата, сред които хитови електромобили, както и демонстрации за реставриране и пълна промяна на интериора на автомобила. Съюзът на изобретателите показва 17 непоказвани досега разработки на учени от шест държави.

Международният технически панаир в Пловдив продължава до 29 септември.