Втората тръба на "Турски поток" ще влезе в България и през Сърбия и Унгария ще достигне до Словакия, но без участието на "Газпром". Руската компания ще остане само доставчик на природен газ, докато газопроводите на територията на България и останалите страни, членки на ЕС ще са тяхна собственост. Това пише в анализ на новината за избор на европейски маршрут на "Турски поток" специализираният сайт eadaily.com.

Освен това, по тръбата ще тече не само руски природен газ, но и азербайджански, както и газ от терминала в Гърция, където САЩ, Катар и други държави ще доставят втечнен природен газ. Това европейско изискване е спазено напълно в случая с втората тръба на "Турски поток".

За да стане това реалност, България ще трябва да построи магистрален газопровод с дължина от 475 километра от газоразпределителната станция в Провадия до българо - сръбската граница. За това страната ни ще инвестира 1.6 милиарда долара.

По процедура, "Булгартрансгаз" трябва да приключи с търговете за свободната мощност на газопровода през наша територия до март 2019 година. След което да започне изграждането на магистралния газопровод и газовата връзка със Сърбия. първите доставки по новия газопровод трябва да станат през 2020 година, а достигането на проектната мощност - до 2021 година.

Тази схема за доставка на руски природен газ напълно покрива изискванията на Третия енергиен пакет на Европейската комисия като осигурява достъп до тръбата на различни доставчици на енергийната суровина. така че не се изисква и специално разрешение от Брюксел за въвеждането му в експлоатация.

През миналата година България е закупила от "Газпром" 3.3 милиарда м3 природен газ. Транзитирала е 13.2 милиарда м3 за Турция, 2.9 милиарда м3 за Гърция и 70 милиона м3 за Македония. По сега действащите тарифи за транзита е получила като такса 274 милиона долара. При пълното натоварване на газопровода от Турция за Сърбия България ще транзитира 12 милиарда м3 за Сърбия, 2.9 милиарда м3 за Гърция. С това общите доходи на "Булгартарнсгаз" ще се увеличат до 717 милиона долара или 2.6 пъти повече от тези през 2017 година.