Съвсем очаквано и реално е втората тръба на "Турски поток" да премине през България, Сърбия, Унгария и Словакия. За това имаше много сигнали предварително и не е изненада. Дори самото публикуване на новината от руските медии е направено точно сега с цел - да подскаже на Гърция, че няма смисъл да се обсъжда нещо вече решено. Това каза за Dir.bg енергийният експерт професор Атанас Тасев.

"С втората тръба на газопровода реализацията на газовия хъб "Балкан" става напълно възможна. Изискването на Брюксел това да стане бе да имаме доставки на природен газ от няколко независими един от друг източника. Сега това е факт. Освен руски газ, през конектора между България и Турция ще получаваме природен газ от Азербайджан, находището Шах Дениз. Преди дни премиерът Бпйко Борисов обяви, че ще участваме и в изграждането на терминал за втечнен природен газ, който ще постъпва в гръцко пристанище от САЩ, Катар и други доставчици и от който също ще получаваме синьо гориво", каза още експертът.

Той бе категоричен, че решението за преминаване на втората тръба на "Турски поток" през България е геополитическо, а създаването на газов хъб "Балкан" е признато от Брюксел за проект с общоевропейско значение и на тази база е осигурено европейско финансиране за газовата връзка между България и Гърция в размер на 46 милиона лева.

"За това има договореност на най-високо равнище в Брюксел, Москва и Вашингтон. Без такава договореност проектът не би имал шанс. Маршрутът през България е изгоден както за Русия, така и за нас. През Гърция руснаците ще трябва сами да изградят инфраструктурата, това означава доста сериозни разходи, докато през България има инфраструктура, а новият магистрален газопровод от Провадия до границата ни със Сърбия ще е с българска инвестиция", посочи още проф. Тасев.

Според него, трасето ще се изплаща с транзитни такси, а след като инвестицията се възвърне, ще носи чиста печалба на страната.

"Нормата на печалба от този проект ще е 8% годишно. Това е една много добра инвестиция, защото носи сериозна печалба. Очакванията са инвестицията да се изплати за 10 години, а след това вече държавата ще получава приходи, които могат да се използват за социални нужди", допълни експертът.

Според него, енергийната дипломация на Русия в този случай е действала професионално и компетентно, като е успяла да създаде проект, изгоден не само за Москва, но и за страните, през които ще мине газопроводът "Турски поток" - Турция, България, Сърбия, Унгария и Словакия.