Всичко, което ще видим като промени - от автономни превозни средства, до дигитализация на информацията, на здравеопазването - всичко е свързано с тежко регулирани индустрии, с много добре установени съществуващи големи компании, които са писали регулациите и които са направили почти невъзможно навлизането на стартиращи компании. Това каза финансовият министър в служебния кабинет Асен Василев, който се включи в панела, посветен на дигитализацията в рамките на бизнес форума, съпътстващ Шестата среща на върха на инициативата "Три морета" в София, предаде БТА.

Там, където според мен "Три морета" може да е много полезна и където е предимството на Източна Европа като цяло е, че тези установени компании и регулации са предимно в западната част на континента и по-малко в източната. Мисля, че имаме уникалния шанс да променим "игрището", да се позволи на малките да растат, да експериментират, както и да пишат новите регулации, каза Василев.

Заедно с останалите страни от "Три морета", мисля, че имаме достатъчно силен глас, за да се случи това и на европейско ниво. Можем да говорим колкото искаме за дигитализация, но ако не променим регулаторната среда и допуснем предприемачите да пробиват и да създават новите правила, и не спрем антиконкурентното поведение на "старите", нищо няма да се случи. Оптимист съм, че с координация и упорита работа ние можем да използваме тази уникална възможност да се придвижим напред по много начини в сравнение с останалата част от Европа, като създадем среда за компаниите и предприемачите, така че те да могат да създават нови процеси и да прилагат нови технологични възможности по-бързо и с по-малко разходи, отбеляза финансовият министър.