Днес по време на втория ден от срещата на Върха на инициативата "Три морета" приехме съвместната декларация на държавните ръководители. Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна и енергийна структурна свързаност чрез стимулиране на публичночастните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие, каза президентът Румен Радев, който е домакин на форума, предаде БНТ.

Той отбеляза, че за изминалите два дни са проведени важни срещи и дискусии, постигнати са и важни споразумения.

България пое домакинството на инициативата "Три морета" във важен етап, когато се стремим да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия и реални резултати, посочи президентът Радев. Той отбеляза, че е постигнато съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните в инициативата, задълбочено е и партньорството между индустриалните камари.

По предложение на България е сключено споразумение за партньорство и изграждане на партньорска мрежа между агенциите за иновации на страните от "Три морета", допълва БТА. Радев отбеляза и първите три инвестиции по инициативата - в транспорт, енергетика, дигитализация, случили се в последните месеци, и изрази надежда, че това ускорение и динамика ще продължат и за в бъдеще.

В срещата взеха участие повече от 10 държавни глави, правителствени ръководители и министри на държавите членки и нашите стратегически партньори САЩ, Германия и Европейската комисия, каза още Радев.

Участие в инициативата са взели 400 фирми. Това е неимоверен успех на форум като този, добави президентът на България.

Радев открои участието на водещи технологични гиганти като "Амазон", "Гугъл", както и участието за първи път на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, на представители от Тихоокеанския регион, от Средния изток и Западна Европа.

"Това е атестат, че инициативата "Три морета" става все по-разпознаваема не само в регионален, но и в глобален план", каза президентът Радев.

На церемонията беше предаден и флагът на инициативата на следващата държава домакин на форума. Ще бъде валидирана и пощенска марка по случай българското домакинство на "Три морета".

Шестата среща на върха на инициативата "Три морета" беше открита от президента Румен Радев, който е домакин на форума в София.

В НДК се провежда Шестата среща на върха на инициативата "Три морета". През тази година България е домакин на инициативата, която обединява 12 страни-членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и ЕК.

Снимка: БТА

При откриването на втория ден от форума Румен Радев заяви: "Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори от САЩ, Германия и Европейската комисия, тъй като е изключително важно за нас, за да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ и да развиваме неговото трансатлантическо измерение".

"Вярвам, че нашите открити и всеобхватни дискусии проправят път към засилването на устойчивото развитие. Това е ключът към успеха. Щастлив съм да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместната софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизненост, основана върху нашата обща политическа воля и ангажименти", допълни Румен Радев, цитиран от Агенция "Фокус".

Първият ден от форума протече под засилени мерки за сигурност.

По време на енергийния панел, който бе част от президентския форум към Инициативата "Три Морета" преди ден. Стана ясно, че американската компания Linden Energy е закупила 50 процента от акциите на българската компания "Овергаз".

По-рано през деня президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК заяви, че Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество.

Във видеообращение президентът на САЩ Джо Байдън инициативата "Три морета" има невероятен потенциал да подобри просперитета на ЦИЕ.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. Латвия е готова да даде своя принос към това, декларира той.

Президентът на Полша Анджей Дуда отбеляза включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек каза, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, коментира, че инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите и подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу открои развитието на свързанността в региона, която ще съдейства за икономическата интеграция.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен.

Инициативата "Три морета" обединява 12 страни-членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Основна цел на "Три морета" е да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и ЕК.