Национализацията на професионалните пенсионни фондове е против интересите на работещите при условията на 1-ва и 2-ра категория труд и не е в полза на пенсионната система. Това заяви в пресклуба на БТА Никола Абаджиев - председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), в която членуват всички пенсионноосигурителни дружества, извършващи допълнително пенсионно осигуряване.
Повод за пресконференцията беше искането на министъра на труда Тотю Младенов професионалните фондове да започнат да плащат пенсиите на категорийните работници от догодина, а ако не могат - вноските за І и ІІ категория труд да постъпват вече в НОИ. Пред Дарик министърът се аргументира, че първоначално фондовете са имали гратисен срок до 2006 г., за да натрупат достатъчно пари по партидите, после са получили нова отсрочка. "Те непрекъснато твърдят, професионалните пенсионни фондове, че нямат натрупани достатъчно средства, за да плащат пенсиите на хората, и непрекъснато ни тикат в една посока - отлагайте, отлагайте, 2012, 2014, 2016, 2017 година, в който НОИ да продължава да плаща пенсиите на тези хора, от една страна, и, от друга страна, осигурителните вноски на работодателите да отиват в професионалните пенсионни фондове."
В отговор Абаджиев посочи, че министърът не си дава сметка, че пенсионните дружества ще бъдат принудени да започнат продаването на активи, което ще нанесе сериозен удар върху състоянието на финансовия и капиталовия пазар в България. 
Не е правилно да се внушава на обществото, че професионалните пенсионни фондове не могат да изплащат пенсии на този етап и че фондовете не се управляват добре, заяви Даниела Петкова - изпълнителен директор на пенсионния фонд "Доверие".
Средствата, постъпили в професионалните фондове до 30 юни 2010 г. възлизат на 537 343 хил. лева. От създаването си до тази дата фондовете са превели на НОИ средства в размер на 90 млн. лв. - в това число и доходи от инвестиции за 16 млн. лв., допълни тя. По данни на асоциацията плащанията, извършени от фондовете от началото на тяхната дейност до края на юни, са в размер на 9284 хил. лева. Натрупаните активи към 30 юни по данни на Комисията по финансов надзор са 465 237 хил. лева.
Авторите на предложението за прехвърляне на тези активи към НОИ трябва да са наясно, че тези 465 млн. лева. се намират в индивидуалните партиди на осигурените във фондовете и практически са техни лични средства и собственост. Според закона техните средства не могат да бъдат отнемани, посочват експертите.
От асоциацията посочиха, че в чл. 168 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че ще има преходен период, през който ще се натрупват средства в индивидуалните партиди на хората, работещи в условията на 1-ва и 2-ра категория труд, в професионалните пенсионни фондове. Краят на преходния период постоянно се отлага и ние не можем да започнем изплащането на пенсиите, заявиха от асоциацията.