Това трябва да се промени с по-строги наказания и по-сериозни мерки за защита на устройствата, смятат експертът по охрана и сигурност Здравко Дерелиев и членът на комисията по сигурност в НС Маноил Манев (ГЕРБ), който има сериозен стаж в полицията, предава bTV.

Депутатът посочи, че в момента за взломиран банкомат се дават до 6 години затвор.

„Това не е достатъчно, използването на тези средства като газовите бутилки го прави по-опасно престъпление”, коментира той и призна, че няма как да се проследи пътят на парите.

Дерелиев изрази мнение, че различни престъпни групи пробват този тип деяния и при успех подобряват методите си.

„Банкоматът не е един ламаринен шкаф. Той има вградена каса. В групата има разбивач на каси и това прави работата високо професионална. Взривяването е само един от етапите, работата по касовото устройство е по-сериозната част”, заяви на свой ред Манев.

В Германия и Холандия е имало ръст на тези престъпления преди години, като след това има известно затихване. Манев допълни, че атаките срещу банкомати в тези две страни в момента се извършват предимно от чужденци, които не са запознати с взетите от властите мерки, след които разбиването не води до никакъв резултат.

Сред вариантите за защита са шокови, сеизмични и вибрационни датчици, механизми за унищожаване на парите.

Здравко Дерелиев отбеляза, че при свързване на АТМ устройствата с видеонаблюдение в реално време рискът от кражби намалява значително.

„Банките трябва да вземат мерки да си охраняват банкоматите както трябва. Това, че са застраховани, не означава нищо”, категоричен беше Маноил Манев.

С нови законови промени ще се въведат минимални изисквания за сигурността на устройствата.

Хронология

От началото на годината до началото на този месец в страната са станали 18 обира на банкомати – в Бобошево, Бургас, Дупница и Самоков, но най-много са в София.

Трагикомичен се оказа случаят от 10 юли, в който трима маскирани обирджии задигнаха машината от сградата на кметството и полицията в село Катунци, но не успяха да вземат парите. Те влачили банкомата с бус над 2 километра, но той пада в дере по пътя. А шофьор на камион с дърва помогна на полицаите да изтеглят банкомата. През септември крадци отново влачиха откраднат банкомат, този път – в Дупница.

Според разследващите посегателствата се случват между 3 и 4 сутринта, като неуспешните опити са повече от успешните. Въпреки това, само от началото на годината откраднатите от банкомати пари са над половин милион.

А сега на мода излиза методът с взривяване на банкомат с бутилки със сгъстен въздух. По-малко са случаите на изтръгване и задигане на целия банкомат.

В четвъртък обирджии взривиха банкомат в Сапарева баня, но избягаха от блокадата на полицаите. Красимир Йорданов, Кирил Микев и Тодор Богданов от Перник са пуснати за национално издирване, но втори ден от тях няма следа.

По време на акцията в града беше арестуван само един мъж - 34-годишният Г. Динев. Останалите все още се издирват.