Класацията се изготвя от сп."Форбс", съобщиха ТАСС и БТА.

Германската търговска верига Метро кеш енд кери (Metro Cash & Carry) е на второ място, а Джапан табако интернешънъл (Japan Tobacco International) е отстъпил третото място на Тойота (Toyota Motor Corp).

Компаниите се класират по консолидирани приходи за 2016 година. В окончателните данни за приходите на чуждестранните дружества се включват всичките им руски активи.

Като цяло в рейтинга влизат 10 машиностроителни компании, девет работещи в хранителния сектор, осем занимаващи се с търговия, посочват анализаторите на "Форбс".

Консолидираните приходи на чуждестранните фирми в Русия за 2016 година са нараснали с 9,6 процента до 5,5 трилиона рубли. Най-голям обем приходи имат германските, френските и руските компании.

В класацията са включени и дружествата, в които над 50 процента са чуждестранна собственост.

В рейтинга не участват банки, застрахователни и инвестиционни компании, тъй като съществено се отличават от търговските и промишлените по дейност и счетоводство.

Петото място в класацията се заема от Филип Морис (Philip Morris), на шесто е Икеа (Ikea), а на седмо - Фолксваген (Volkswagen).