Комисията за финансов надзор публикува на интернет страницата си кратък отчет за работата, която е свършила през 2016 година в трите основни области - застрахователен, осигурителен и инвестиционен надзор.

КФН публикува и данни за застрахователния пазар към края на септември 2016 година.

От началото на 2016-а влезе в сила новият Кодекс за застраховането, който приложи изискванията на Европейската Директива, известна като Платежоспособност II. С този Кодекс значително бе повишена защитата на ползвателите на застрахователни услуги. Новата нормативна уредба съществено увеличава изискванията към застрахователите и гарантира тяхната финансова стабилност.

В края на годината КФН прие и нова наредба, която прави значително по-прозрачни финансовите отчети на компаниите в бранша и гарантира пълна съпоставимост на информацията в тях, пише в отчета.

Значително се модернизира и развиха инфраструктурата и информационните системи, които обслужват този пазар. Застрахователите ще могат да ползват данните от информационните масиви на МВР, което ще ускори издаването на полиците по Гражданска отговорност. С въвеждането на данните от талона на превозното средство автоматично се попълват и данните в полицата.

По отношение на Гражданската отговорност вече функционира и база данни за предявените и изплатените претенции от всички застрахователи, което дава възможност на КФН в реално време да следи движението по всяка предявена претенция и да има представа за резервите на отделните застрахователи и капацитета им да изплащат обезщетения по застраховките "Гражданска отговорност" и "Автокаско".

В областта на осигуряването КФН отчита усилията, положени за намаляване размера на събираните от пенсионноосигурителните дружества удръжки от всяка осигурителна вноска с 0.25 на сто годишно до достигането на 3.75 на сто през 2019 г. и на такси за управление на средствата на осигурените в задължителните пенсионни фондове лица с 0.05 на сто годишно до достигането на 0.75 на сто през 2019 г.

КФН отбелязва, че е отпаднала таксата при прехвърляне на средствата от един фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване в друг съответен фонд.

През 2016 година беше създаден Съвет за развитие на капиталовия пазар. Съветът предложи Стратегия с мерки, които биха обърнали неблагоприятната посока на развитие на фондовата борса от последните години и могат да окажат полезно въздействие върху икономиката като цяло.

Беше приета Наредба за колективните инвестиционни схеми, която позволи появата на пазара на първия български борсово-търгуван фонд, отчита още КФН.

За да привлече нови играчи на пазара КФН е подготвила промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, в които ще се опише процедурата за промяна на условията на облигационна емисия, което ще повиши прозрачността и ще даде допълнителна защита на инвеститорите. Така ще бъдат отстранени някои сериозни дефекти при търговията с корпоративни облигации, които са констатирани отдавна, но едва сега се отстраняват, допълват от комисията.

КФН вече приема отчетите на енергийни и водоснабдителни компании, както и на фирми с държавно и общинско участие. Тази информация ще направи тези чувствителни за обществото сектори значително по-прозрачни, пише в отчета. Извън дейността на специализираните управления политиката на комисията е да поддържа чест и откровен диалог с бизнеса.

От 10 януари следващата година започват ежеседмични разговори на компаниите от небанковия финансов сектор с ръководството на КФН, пише още в отчета.