Това сочи проучване на сайта "ВаучърКоудсПро", пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Едно от нещата, които отказват хората от веганството (освен въпросът дали е възможно да хапнеш вкусна торта без яйца и масло), е цената.

Веганите може да си мислят, че са способни да избягват твърде скъпите неща и да търсят натурална, евтина храна, която отнема малко време за приготвяне, но се оказва, че техният диетичен избор увеличава бюджета.

Същото важи и за вегетарианците, и за всички, които са на "халал" (храна, допустима според ислямските закон и практика) или безглутенова диета. На практика всички, които имат нужда от диета, трябва да платят повече пари, за да я поддържат - по-точно около 162 британски лири (73 лв.) на месец.

Проучването е проведено сред 2197 британци, спазващи диета. Установено е, че те отчитат като сериозен недостатък на режима си фактът, че им струва по-скъпо от обичайното хранене. Това е така поради по-високите цени на менюто им, цените на веганските, вегетариански, халал и безглутенови храни в магазините и необходимостта от добавки към тях.

Неприятно е, че трябва да се плаща повече, за да се приспособят диетите към етническите или здравословните нужди на човек.

Нарастващият брой на веганите и вегетарянците обнадеждава, че специализираните за тяхното меню хранителни продукти може скоро да станат по-евтини.