Сложно е да се предвиди цената на съставките като какаото, лешници и бадеми, а 2015 г. се оказва изключително труда за шоколадовите компании, съобщава БТА.

Цената на какаото се вдигна през юли до най-високото си равнище от четири години преди леко да се понижи през август.

Шоколадовият производител Линд Шпрюнгли (Lindt Spruengli) описа неотдавна тенденцията като "огромно повишение на цената" на фона на все още силно променливия пазар. Повишаващите се цени вече бяха почувствани от любителите на шоколадовите изделия Линд в австрийските магазини, като компанията прилага "селективно повишаване на цените на някои продукти" през 2015 ., според говорителка.

Сега конкурентите на компанията също обмислят вдигане на цените на продуктите си. Въпреки това Линд посочва, че е успял да запази цените, повишавайки производствената ефективност и увеличавайки продукцията, за да "абсорбира вдигането на цените на пазарите за суровини.

"Драстичното повишаване на цените на суровините, енергията и логистиката, както и вдигането на заплатите може да доведе до по-високи цени, което по правило достига до потребителите, посочва германската асоциация на сладкарската промишленост (BDSI). Според председателя на асоциацията Торбен Ербрат въпросът ще бъде решен от конкуренцията.

Мултинационални компании като Нестле (Nestle) и Монделийз (Mondelez), която произвежда шоколадите Милка (Milka), запазват мълчание по въпроса дали потребителите ще понесат тежестта от по-високите цени. Германският производител на шоколади Ритер шпорт (Ritter Sport) обаче ясно изрази безпокойствата си, давайки да се разбере в интервю за в. "Щутгартер цайтунг", че цената може да се повиши.

Мениджърът на Ритер шпорт Андреас Ронкен отбеляза, че евтиното мляко и захар не оказват толкова голямо влияние, колкото цената на какаото и лешниците.