Причина за предизвестията е „прекъсване на дейността на „Чукурово” за повече от 15 дни”.

Проблемите в мината нашумяха в края на годината, когато беше излъчен репортаж за смазващата мизерия, в която живеят хората, неполучавали заплати от три месеца. След дълги преговори те получиха минимален аванс. От ръководството на компанията обвиниха за проблемите си НЕК.

Процедурата по прекъсване на дейността е започнала още в средата на декември, като ръководството на мината води преговори със синдикатите. До 5 март освободените служители ще получават заплата от мината, а след това, ако не са си намерили работа, минават „на издръжка” на държавата за една година. До май евентуално може да се чака рудникът пак да заработи.

В мината остават на работа 45 души, които основно се занимават с охрана, поддръжка на основни съоръжения и трима души администрация.

"Не вярваме, че мината ще заработи отново. Тук за над месец не могат да свалят тежките машини, сега ни говорят как евентуално ще се заработи пак", заяви една от освободените служителки.

Стана ясно, че представители на работниците ще искат среща с енергийния министър Теменужка Петкова, за да разискват някои неща – например как се тегли кредит от 14 млн. лева при залог 140 хил. лева, какви са отчетите на мината.