Ако не бъде свит дефицитът с реформи, след 6 месеца вече ще бъде късно, коментира бившият икономически министър Делян Добрев в интервю за 24 ч. Според него увеличаването на цената на тока не е мярка и не е реформа.

Добрев смята, че в краткосрочен план трябва да се мисли за изключване от микса на НЕК на така наречените заводски централи, разходът е 180 млн. лв. на година. Трябва да се прегледат и топлофикациите. И на тези, които не са с високоефективни когенерации, не би трябвало да им купуваме тока. На тях в годишен план се плащат около 350 млн. лв. за еленергията им, пресметна ексминистърът.

Години говорим за предоговаряне на дългосрочните договори с американските централи. Това трябва най-накрая да се случи. Интересно е, че когато те работят на пълно натоварване, цената на тока им е много по-ниска, отколкото ако работят на 50%. Така че трябва да се мисли и как да бъдат натоварени оптимално, каза Добрев.

Като четвъртат мярка той предложи да се изработи механизъм за продажба на сертификатите за произход на зелена енергия. Според Добрев не е трябвало най-бедната държава в ЕС през 2007 г. да приеме законодателство, което е най-зеленото в ЕС, да даде най-големи преференции.

По думите му в момента се надува друг балон, подобен на фотоволтаиците. Това са централите на биомаса.