Жалба срещу решението на РИОСВ - Перник, което одобри инвестиционното предложение на "Трейс Рисорсиз" ЕООД за добив на златосъдържащи руди на южния склон на хълма "Бърдото", е внесена от "Асро Ем Асенови" СД и сдружението за аграрни и екологични проекти "Гео".

Според тях при започването на минна дейност ще бъде отровена водата, почвите ще бъдат замърсени, ще бъдат нанесени щети на земеделието.

Загубите за околната среда, животът и здравето на населението ще са в пъти по-големи от приходите, които ще облагодетелстват изключително компанията инвеститор "Асарел-Медет", смятат жалбоподателите.
Те се опасяват, че поради недостиг на вода в района, тя ще бъде недостатъчна за нуждите на инвестиционния процес и това ще доведе до още по-голям дефицит на вода в населените места.

Жалбоподателите са притеснени и от ежедневните взривявания, при които ще се използват по 900 кг взрив.

"Трейс Рисорсиз" ЕООД е дъщерно дружество на лидера в българския рудодобив "Асарел-Медет"АД. Дружеството предвижда добив на златосъдържащи руди до 300 000 т годишно.

"Те ще се преработват в обогатителен комплекс до 45 000 - 50 000 т концентрат за същия период. В процеса на производство ще се отделят до 255 000 т хвостов материал", съобщават от "Трейд рисорсиз" ЕООД.

Дружеството инвеститор обещава веднага след получаване на концесия за развитие на бъдещия рудник да наеме 50 души за допълнителни геологопроучвателни дейности.

В следващия 3-годишен период на строителство ще бъдат наети 545 души и при пускане на мината в експлоатация ще са необходими 434 души за период от 11 до 18 години, твърдят от фирмата-инвеститор.

В бюджета на общината ще постъпват над 1,5 млн. лв. годишно от концесионни такси и над 60 000 лв. от местни данъци и такси.
Бъдещият рудник обещава да внася и 2,3 млн. лв. годишно в държавния бюджет от социални, здравни осигуровки и данъци върху доходите на заетите.