Това се казва в позиция относно експлоатацията на шистов газ в Европа на най-големия европейски бизнес съюз – BUSINESSEUROPE, чийто член от българска страна е Българската стопанска камара, съобщиха от БСК.

Европейските компании призовават за базиран на научни факти дебат по темата на всички заинтересовани страни, който да очертае ползите от добива на шистов газ за икономиката, за сигурността на енергийните доставки и за промените в климата. "Научнообоснованият дебат трябва да бъде приоритет, когато става въпрос за прилагане на нови технологии, вкл. тези, използвани за добив на шистов газ", се казва в позицията на BUSINESSEUROPE.

В нея се настоява за широка информационна кампания, основана на научнообоснован дебат относно възможностите и рисковете от експлоатацията на шистов газ, като целта на дебата да е мобилизиране на общественото мнение по темата.

BUSINESSEUROPE обръща внимание върху конкурентните ценови предимства на шистовия газ, в контекста на енергийната политика, както и на политиката по опазване на околната среда, които оказват влияние върху всички сектори на европейската икономика и, по-специално – върху индустрията.

Европа спешно трябва да намали разликата в енергийните си цени спрямо тези на САЩ, а шистовият газ може да има полезен принос в това отношение. "ЕС трябва да вземе предвид всички източници на енергия, вкл. шистовия газ, за да подобри сигурността на доставките на енергия и да намали зависимостта си от нарастващия енергиен внос", се казва още в позицията.