Група западни застрахователи предупреждават, че налагането на таван на цената на руския петрол е станало неприложимо и единственият ефект е, че все повече танкери са се присъединили към т. нар. сив флот, пренасящ руски петрол без покритие от западни застрахователи, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Таванът от $60 за барел беше приет от Г-7 по американска инициатива с намерението да намали приходите на Кремъл и съответно средствата за продължаване на войната в Украйна, като същевременно остави руския петрол на пазара, за да не се стигне до рязък скок на цената. Това позволи на западни корабособственици и застрахователи да участват в търговия с руски петрол, но само под установения горен ценови праг.

В специално изявление международна група застрахователи обяви, че наложеният преди почти две години таван е постигнал минимален успех, тъй като Русия е започнала да ползва собствен флот или кораби, които са извън западната юрисдикция. Изявлението е представено на изслушване в британска парламентарна комисия.

Групата се състои от 12 морски застрахователи, покриващи 87 на сто от световния океански тонаж.

Таванът на петрола става все по-неприложим. Около 800 танкера са избрали да излязат от покритието, което групата осигурява, като пряк резултат от налагането на ценовия таван, се посочва в изявлението.