Гражданите вече ще могат да правят плащания към държавни институции на ПОС терминали в 14 български банки без такси. Уникредит Булбанк, СиБанк, ОББ, Интернешънъл асет банк, Общинска банка, ЦКБ, Банка Д, ПИБ, ДСК, КТБ, „Токуда“, „Алианц“, Райфайзенбанк и Инвестбанк вече са подписали рамков договор с Министерството на финансите за разплащания и събиране на приходи чрез картови плащания, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков. Оттам посочиха, че в близко бъдеще се очаква още няколко български трезора да се присъединят към инициативата.
В следващите месеци според утвърдени вече графици всички министерства, териториалните им структури, общините, здравната каса и висшите училища ще трябва да осигурят устройства за плащания с банкова карта. Преговорите с търговските банки се водеха от близо година, като проектът се движеше от зам. финансовия министър Владислав Горанов. Още преди година той обясни, че според сметките на МФ разходите за фиска за банковите такси ще са много по-малки от ползите за гражданите и от повишената събираемост.
В същото време ценовите условия на услугата са еднакви за всички банки, подписали рамковия договор. Финансовото ведомство ще заплаща по 0.55 лв. за всяка една транзакция, независимо каква е сумата, и по 25 лв. без ДДС на месец за ползване на едно ПОС терминално устройство. На практика така гражданите, които плащат държавни такси, данъци или глоби, вече няма да харчат пари за банкови преводи или таксите на гише, които достигат до 3-4 лв.
От Министерството на финансите все още не са правили изчисления колко точно ще струва това на бюджета, защото не се знае какъв ще бъде интересът на хората и колко транзакции ще бъдат направени.
Последно покана към държавните институции за инсталиране на ПОС терминали отправиха от УниКредит Булбанк. Още от понеделник администрацията ще може да подаде искане за това към трезора. Услугата включва предлагане и инсталиране на ПОС терминали на бюджетни предприятия и обработване от страна на банката на плащания с банкови карти на дължими собствени приходи (данъчни и неданъчни), уточниха от УниКредит.