Кога и как можем да си вземем неползвания през годината отпуск

В началото на годината работодателите трябва да поканят работниците и служителите да заявят ползването на останалите от предходната година дни и да осигурят ред за това

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А бе не си ползвайте отпуските ама като стане трудова злополука първо туй гледат.

в частния сектор няма отпуски.Те са само за държавните хрантутници.Който не става за друго отива на държавна работа,администация,полицай,даскал и т.н.

вече се произнесе!Решението му важи за всички страни членки и решението е,че платен отпуск не може да се изгуби,независимо дали не е използван в срок,ако е поискан!Какви са тези двугодишни срокове!Няма такива и не може да се заличи неползван платен отпуск!Крайно време е българското законодателство да се приведе във вида в който е решението на Европейския съд!

(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 26 от 1992 г., изм. и доп., бр. 100 от 1992 г., доп., бр. 25 от 2001 г.) Работникът или служителят използува платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година

Итината е, че в частните фирми се работи, добавя се стойност и е нормално да не се вземат отпуските до край. Не ми ги говорете тия в държавната и общинска администрация, полицаи, учители и всички останали по реда на държавна хранилка, дето все имат да взема по 200 дни отпуски и все горките ощетени. ЕТо затова хората от частния сектор НЕ ЖЕЛАЯТ да плащат данъци - защото хрантутят тези

се доказва, че си искал отпуск и ти е отказан, като у работодателя е ножа и хляба??

Значи, Киро каза, че плаща като поп и нема да зимае никва отпуска!

А който е безрабтен.....кога ще го ползва?

Някакви глупости. Жена ми има 148 дни неползван платен отпуск - държавно ведомство. Какво правим?

Тя щото много са уморила пък.....

Е кажи му името на това държавно ведомство дето не спазва Кодекса на Труда. Щото яко глобяват шефовете ако всичките дни не се използват за дадената година.

Няма такъв филм! Годишната отпуска е за годината. Ако не я ползваш спрямо графика работодателя те изкарва в отпуска. Този филм дето го играха до 2015г. вече не го дават. Има глоби за работодателя ако няма годишен график и ако графика не се спазва.

Графиците ги отмениха още преди няколко години.

В KTне са отменени. Няма и как да бъдат отменени защото почивката я ползваш със семейството, жената, децата и любовницата ако щеш. Купуваш си билети и резервираш хотели на сезонни цени. Виж ако някой не иска да ползва и спазва график това може да стане само ако не нарушава графика на тия дето имат. В нашето предприятие дойдоха нови хора с неизползвани отпуски от частни фирми и почна едно мазало оплескаха отпуските и отпуските на съпрузите. От там на сетне си взимам отпуска малко преди Коледа така си карам отпуската до края на годината и работодателя не може да я премести заради други дето не могат да сметнат две и двеста. Всяка година карам Нова година в различна държава по целия свят. Горещините и пърженията ги оставям за тия дето не могат да се органиират.

То хубаво да ползваш, ама като не ти дават?

Сменяш работодателя, толкова е просто!

Чудно, че никой се не сеща за това просто решение.