Ситигруп (Citigroup) обяви, че главният изпълнителен директор Майкъл Корбат се оттегля през февруари 2021 година и ще бъде заменен от Джейн Фрейзър, която ще стане първата жена начело на голяма американска банка, предадоха световните агенции.

Фрейзър работи във финансовата институция от 16 години и в момента управлява подразделението за потребителско банкиране, се посочва в комюнике на Ситигруп.

Тя ще внесе известно разнообразие в един подчертано мъжки свят, отбелязва Франс прес.

През април 2019 година шефовете на седем големи американски банки, всички бели мъже, бяха попитани от конгресмените по време на изслушване, предавано по телевизията, дали наследникът им ще бъде жена или представител на малцинствата. Тогава никой не отговори.

Майкъл Корбат напуска Ситигруп след 36 години, от които осем години като изпълнителен директор.

Приключихме с преструктурирането след финансовата криза и се превърнахме в институция с по-опростена структура, която е по-сигурна и по-надеждна, коментира в комюнике Корбат.

Разбира се, има още много за правене и мисля, че е време наследник да заеме мястото ми, за да поведе Ситигруп в следващия етап от развитието й, допълва настоящият шеф.

Чистата печалба на банката нарасна от 7 милиарда долара през 2012 година до близо 20 милиарда през 2019 година, изтъква той.

Според над Джейн е правилният човек, който да се опре на постигнатото от Майкъл и да издигне Ситигруп на по-високо равнище, заяви председателят на съвета на директорите на банката Джон Дъган.

Тя притежава задълбочен опит в нашите сектори на дейност и регионите ни и й имаме пълно доверие, отбеляза той.

Омъжена и майка на две деца, Джейн Фрейзър в момента отговаря за всички дейности на банката, насочени към потребителите по света. В тази си роля тя ръководи банкирането на дребно, управлението на активи, кредитни карти, заеми и технологии.

Тя е в Сити от 2004 година и е ръководила отдела за сливания и придобивания, частното банкиране, индивидуалното и фирмено банкиране в САЩ, както и в региона на Латинска Америка.

Ще направя всичко възможно, за да могат всичките ни акционери да се гордеят с компанията ни, продължавайки да изграждаме една по-добра банка и да увеличаваме печалбата, обещава Фрейзър в комюнике, цитирано от АФП. /