Париж изпреварва Лондон като най-привлекателна за инвестиции дестинация, според доклада на консултантската компания Ърнст енд Янг, цитиран от "Ройтерс". Това се случва за първи път, откакто компанията започва да прави подобни доклади преди 15 години.

Смяната в неофициалната йерархия на континента е знак за влиянието, както на Брекзит, така и на "ефекта Макрон".

Френската столица е класирана на първо място за преки инвестиции от 37 процента от бизнесмените, според анкета, проведена сред 502 компании и данните за 2017 година на Ърнст енд Янг и Ай Би Ем (IBM).

Великобритания остава като цяло топ дестинация за преки чуждестранни инвестиции с 1205 от 6653 нови инвестиционни проекта в Европа, изпреварвайки Германия с 1124 проекта и Франция с 1019 проекта.

При Франция се наблюдава увеличение с 31 процента на инвестициите за една година, докато броят на инвестициите във Великобритания е с 6 процента по-висок спрямо 2016 година, но показва забавяне в растежа.

За първи Париж изпреварва Лондон, откакто започва проучването през 2003 година. Берлин се нарежда на трето място, а Франкфурт на четвърто.

"Великобритания усеща ефекта от Брекзит", се посочва в доклада

"Инвестициите отбелязаха спад след финансовата криза през 2008 година, но Франция сега е в режим на прихващане и е облагодетелствана от Брекзит, се посочва в доклада, като се набляга на реформите на президента Еманюел Макрон, които са направили пазара по-гъвкав.