За да защити поскъпването на швейцарския франк, Швейцарската национална банка (SNB) купува гигантски суми в чуждестранна валута през последните години. В края на 2018 г. тя разполага с валута на стойност над 750 млрд. франка. Дори малките валутни колебания обаче могат да причинят сериозни загуби за такъв портфейл. Така банката отчете за 2018 г. валутна загуба в размер на 14,9 млрд. швейцарски франка.

Малка утеха: от печалбите от предишни години централната банка все още има сериозен резерв от 45 млрд. франка, от които въпреки загубата през 2018 г. тя ще изплати дивидент от 2 милиарда франка на кантоните и федералното правителство. 

Иначе банката е спечелила през миналата година милиарди франкове заради негативните лихвени проценти. По данни от понеделник печалбата от лихвените нива е в размер на 2,05 млрд. франка - малко повече от предходната година, когато SNB генерира печалба от 2,02 млрд. швейцарски франка от таксата.

SNB налага на банките такса в размер на 0,75% за определена сума. Тя иска да направи швейцарския франк възможно най-непривлекателен за инвеститорите - с надеждата, че институциите ще прехвърлят таксата на клиентите, а инвеститорите ще предпочитат да преминат към други валути. Отрицателните лихвени проценти в Швейцария съществуват повече от четири години - и засега не се вижда техния край.