Европейските лидери направиха днес крачка към реформирането на еврозоната, като се споразумяха по отдавна обещаната подкрепа за механизма за преструктуриране на банки, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Те си определиха като краен срок декември за взимане на други мерки за укрепване на европейския валутен съюз.

Тези стъпки ще представляват много значим напредък в повишаването на устойчивостта на еврозоната към бъдещи икономически сътресения, каза преди разговорите председателят на Еврогрупата, португалецът Мариу Сентену.

Подкрепата за Единния фонд за преструктуриране (Single Resolution Fund) бе постигната принципно през 2013 година, като целта е схемата за преструктуриране на банки да не изпитва липса на средства. Те ще се осигуряват от спасителен фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), както се договориха днес евролидерите.

Сроковете не са особено ясно очертани, но се очаква допълнителен напредък преди срещата на върха на ЕС през декември.

Всички знаем, че работата ни не е приключила, отбеляза Сентену.

Решенията се отлагат и по въпроса за бъдещата противоречива Европейска схема за гарантиране на депозитите, която трябва да защити вложителите при фалит на банки.

Трябва да започне работа по пътна карта за начало на политически преговори по Европейската схема за гарантиране на депозитите, се посочва в съвместна декларация на 27-те страни членки на ЕС, без Великобритания, която догодина напуска блока.

Схемата, която ще защитава депозити до 100 000 евро, бе предложена през 2015 година. Появи се обаче съпротива от предимно германски банки заради опасенията, че ще трябва те да плащат при фалит на банки в други европейски страни.

Предизвикалото спорове френско-германско предложение за бюджет на еврозоната не бе обсъдено в подробности, посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер