Марио Драги ще председателства днес последното си заседание за паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), но споровете около наследството му ще продължат, пише в. "Файненшъл таймс".

Вече 72-годишният италиански икономист, който в края на месеца ще предаде поста на французойката Кристин Лагард, вероятно няма да обяви промени в политиката на институцията. На пресконференцията след заседанието обаче от него ще се очакват отговори по редица въпроси.

Дебатът около стратегията на ЕЦБ се засили, след като институцията отговори на забавянето на растежа и инфлацията миналия месец с намаляване на лихвите още по-дълбоко в негативната територия и възобновяване на програмата за изкупуване на облигации.

Това решение разшири разделението сред ръководните кадри на регулатора. Инвеститорите се надяват Драги да направи прощална оценка за последиците, които противоречията могат да окажат върху бъдещите решения за паричната политика, както и нови подробности за стимулиращия пакет.

Петте важни теми, за които ще се очакват насоки, са дали ЕЦБ ще предприеме нови действия, дали може да "излекува" разделението, как ще оцени развитието на икономиката, накъде ще се насочи политиката й и как Драги ще остане в историята.

Очаква се Драги да отдели голяма част от прощалната си пресконференция за рекапитулация на решенията си начело на регулатора.

На италианеца се приписва голяма част от заслугата за спасяването на еврозоната, след като той тласна правомощията й до краен предел през 2012 г. в разгара на дълговата криза в региона. Похвалите обаче са примесени с критики от страна на тези, които имат притеснения за последиците от нетрадиционната му парична политика. Този дебат вероятно ще продължи и при управлението на Лагард, отбелязва "Файненшъл таймс".