Рейтинговата агенция "Мудис" понижи с една степен рейтинга на френските банки "Сосиете женерал" и "Креди агрикол", гласи публикувано комюнике, което потвърждава слухове, витаещи от неделя насам.
В случая с "Креди агрикол" оценката е понижена от "Аа1" на "Аа2" във връзка с дълговата криза на Гърция, а оценката на "Сосиете женерал" пада от "Аа2" на "Аа3" заради преразглеждането на помощта, която може да й отпуснат публичните власти в случай на тежка криза, предаде БГНЕС.
В същото време Мудис остави без промяна оценката си за Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), която обаче продължава да бъде наблюдение, а това означава, че не е защитена от понижение на рейтинга. Мудис обяви в средата на юни, че може да намали оценката си за тези три френски банки заради техните гръцки позиции, припомня АФП, цитирана от БТА.
Най-голямата френска банка Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) съобщи днес, че планира да продаде рискови активи на стойност 70 милиарда евро, за да намали нарастващите опасения на инвеститорите за състоянието на банката на фона на намаляването на рейтингите на конкурентите й в сектора, предаде Ройтерс. Преди дни подобна мярка обяви и Сосиете Женерал.
Акциите на европейски борси спаднаха в отговор на подновените опасения за банковия сектор.
Междувременно управляващият директор на МВФ Кристин Лагард повтори в интервю за "Уолстрийт джърнал" тезата си, че банките в ЕС имат нужда от рекапитализация, за да поддържат дейността си.
Шефката на МВФ бе засипана от критики, че в реч от 27 август е призовала Европа да рекапитализира банките си. По-късно тя уточни, че този призив се отнасял само до "някои банки". МВФ ще посвети доклада си за финансовата стабилност в света, който по традиция се изготвя два пъти годишно и предстои да бъде обявен на 21 септември, на европейските банки.
На 31 август в. "Файненшъл таймс" писа, че собствените капитали на тези банки биха спаднали с 200 милиарда евро, ако те впишат в баланса си държавните облигации на затруднените страни от еврозоната, които държат, на пазарната им стойност. Лагард посочи в петък миналата седмица, че това е само предварителна оценка, "която в момента се обсъжда".
Междувременно ЕЦБ обяви, че ще отпусне кредити в долари на две банки от еврозоната, което е знак, че те срещат трудности да се финансират на пазарите. Централната банка за първи път отпуска такъв заем от 17 август, отбелязва Блумбърг.