"Синдромът Китай "дрогира" спекулантите, спредовете на емитираните гръцки облигации достигнаха рекордни нива", пише в заглавие в. "Вима", като подчертава, че слуховете за тайно споразумение на правителството в Атина с Китай за рефинансиране на държавния дълг и за продажбата на банки или други имуществени права са подействали като "дрога" на спекулантите, които блокирали опитите на кабинета да осигури заем от Китай.
"Китайският синдром" удари по правителството, международен шум за тайните контакти на Атина с Пекин", изтъква в. "Хора".
Шумът според вестника е бил предизвикан от разкритията на "Файненшъл таймс", че Гърция е попаднала в ноктите на китайския дракон заради тайни договаряния с китайците за рефинансиране на огромния й дълг.
Финансовият министър Георгиос Папаконстантину вчера категорично опроверга твърденията, че на Китай е било предложено да купи държавни облигации, за да може Гърция да се справи със сериозните си финансови трудности, както писа в."Файненшъл таймс".
В. "Авриани" алармира за разразила се невиждана спекулативна игра в Гърция във вреда на икономиката и на емитираните от държавата облигации, в резултат на което спредовете са регистрирали исторически рекорд от 3,75 на сто. За такива игри във вреда на гръцката икономика и еврото от страна на британски и американски спекулативни капитали съобщава и в. "Врадини".
Според изданието същите капитали, позовавайки се на публикация в британския в. "Файненшъл таймс" за навлизане на китайски инвестиции на гръцкия борсов пазар, се опитали и успели да постигнат с лекота значителен спад на ценните книжа и лихвите на облигациите.
"Платихме 420 млн. евро заради гафа на финансовия министър, пагубни последици от игрите на министъра с китайски инвеститори", под това заглавие в. "Елефтерос типос" коментира, че министърът бил сгафил, тъй като неговите непрестанни изявления за инвеститори от Китай, които да спасят Гърция като закупят облигации или акции от Националната банка, са ощетили държавата.
"Спекуланти нанесоха жълт /китайски/ удар на Гърция, причината за това е публикацията на първа страница на британския "Файненшъл таймс", който писа, че Атина иска от Китай да купи гръцки държавни облигации на стойност 25 милиарда евро.
"Гърция се задушава от задлъжнялост, тържествуваме, а би трябвало да плачем", пише в. "Естия".
В. "Катемирини" определя поведението на кабинета като "китайски еквилибристики на Атина", като подчертава, че противоречиви изявления, публикации и опровержения във връзка с евентуално взимане на заем на Гърция от китайски инвеститори са изстреляли спредовете на гръцките държавни облигации до исторически рекордни нива.
"Спекулата върви добре..., чужди интереси продължават да нанасят удари по Гърция, финансовото министерство опроверга, че консорциум Goldman Sachs е предложил да продаде стратегически дял на Националната банка на Гърция на китайска банка, а също и да закупи облигации на стойност 25 млрд. евро", отбелязва в. "Логос".